Ingyenes szállítás 25.000 Ft feletti rendelés esetén!
Ingyenes szállítás 25.000 Ft feletti rendelés esetén!
Tudástár

Test és lélek kapcsolata

Szeitz Krisztina
2020.10.09 12:00
Test és lélek kapcsolata

Út testtől lélekig és lélektől testig - cél a betegségektől mentes teljesség! Hogyan valósítható meg a testi-lelki harmónia napjaink rohanó világában? Találjuk meg együtt a választ!

Emberi létünk sajátja, hogy biztonságra, javakra, egészségre és boldogságra törekszünk. Ezt a 21. század rohanó, internettel átszőtt, sokszor kaotikusnak ható világában egyre nehezebb elérni. Ezért gyakran robotok módjára hajtjuk testünket és lelkünket. Sok esetben hétvégén is dolgozunk, túlórázunk, egész nap a számítógép előtt görnyedünk, keveset mozgunk, figyelmen kívül hagyjuk a méregtelenítés szükségességét, valamint nem törődünk mentális és lelki jóllétünkkel sem. Mindez sok esetben hosszú távon kimerültséghez, depresszióhoz, dührohamokhoz, szorongáshoz és egyéb pszichoszomatikus betegségekhez vezethet. Ezen dolgok elkerüléséhez ismerjük fel kellő időben helyzetünket és próbáljunk meg tudatosan változtatni rajta.

 

Az ülőmunka hátulütői

Napjainkban rengeteg időt töltünk üléssel. Ülünk a kocsiban, vagy a tömegközlekedési eszközön, ülünk az irodában és otthon a TV előtt. Tényleges fizikai aktivitást alig végzünk és közben meggondolatlanul minden félét eszünk, pedig e passzív életvitel nemcsak elhízáshoz, hanem számos mozgásszervi betegséghez is vezethet. Főleg a derék-, hát-, és nyakfájdalom kezd egyre hétköznapibb jelenséggé válni. Mindemellett egyik legfontosabb szervünket, a szemünket is folyamatosan terheljük. Mentálisan ugyan lefáradunk, miközben napi 8-10 órákat dolgozunk a laptopunkhoz kötve, de lelkileg és fizikailag képtelenek vagyunk feltölteni magunkat.

Ugyanakkor megeshet ennek az ellenkezője is, ha példának okáért folyamatosan úton vagyunk, fel-alá rohangálunk, intézkedünk számtalan különféle emberrel egyezkedünk és abban égünk ki. Ilyenkor előfordulhat, hogy egy egészséges személyiséggel rendelkező egyénből túlzottan introvertált, boldogtalan valaki lesz.

 

Legyen szó bármelyik végletről, a túlhajszolt életmód negatív következményei előbb-utóbb megjelennek. Letargikusságban manifesztálódva, de akár különféle autoimmun betegségek, vagy emésztőszervi rendellenességek is kialakulhatnak, melyeknek látszólag semmi köze nincs lelkünk állapotához. Pedig nagyon is van!

Nem hiába tartja a mondás: „Ép testben ép lélek” – hiszen a kettő rendkívül szoros összefügésben áll egymással. Ha megbomlik az egyik elkerülhetetlenül szakadni fog a másik is.

 

Kezd a tudatossággal

Szerencsére a test és lélek harmóniájának megtartása, helyreállítása nem egy ördögtől való dolog. Megfelelő tudatossággal és odafigyeléssel egyensúlyba hozhatjuk magunkat, ezáltal bizonyos fokig képessé vállhatunk az öngyógyításra, illetve egészségünk fenntartására. Persze ehhez az is nélkülözhetetlen, hogy többek közt multivitamin helyett ne kapkodjunk meggondolatlanul a „nehézpályás” gyógyszerek után!

Példának okáért, ha gyakran hasogat a fejünk ne azonnal a fájdalomcsillapító után nyúljunk, mert lehet elegendő lenne odafigyelni a napi folyadékbevitelre, otthonunk/irodánk gyakori szellőztetésére, illetve a rendszeres szabad levegőn (lehetőleg erdőben) tett sétára.

Ha esetleg enyhe allergiával küzdünk nézzük meg, hogy gyógyteával, másfajta mosó- és takarítószer használatával, szorongásaink és félelmeink feloldásával enyhíthetjük-e. Túlzott gyomorsav, illetve különféle ételintolerancia esetén gondoljuk újra étkezési szokásainkat, kerüljük az irritáló ételfajtákat, csökkentsük a stresszfaktorokat, igyunk kálmosgyökér teát és használjunk például aloe verát tartalmazó étrend-kiegészítőt. 

Az is előfordulhat, hogy folyamatosan különféle kellemetlen baleset ér. Netán lábujjka törés, forrázás, véletlenül elejtett és összezúzott telefon vagy elhagyott lakáskulcs vagy pénztárca – ezen apró balesetek mind visszavezethetők valamilyen lelki eredetű problémára.

 

Megfelelő módszer megtalálása

Nagyon fontos, hogy testünk és lelkünk közti kapcsolat felállításánál az említett módon vizsgáljuk meg, hogy az adott problémánk honnan ered. Erre azért van szükség, mert különben nem, vagy csak nehezen fogjuk tudni megtalálni a megfelelő megoldást. Így mindenképpen az alapoktól kell indulni!

  • Először is fogadjuk el, hogy az évek alatt darabokra szakított önmagunkat képtelenség egyik napról a másikra tökéletesen újra összerakni. Ez egy időigényes folyamat, de megéri!
  • Ezt követően fordítsunk kellő figyelmet testünk megfelelő táplálására. Folyamatos gyógyszeres kezelés esetén természetesen mindenképpen konzultáljunk kezelőorvosunkkal és segítségével kezdjük el a változtatásokat. Étkezzünk egészségesen, adalékanyagoktól, gyorsételektől és felesleges szénhidrátoktól mentesen. Helyezzünk kellő hangsúlyt a vitamin pótlásra, különösen az őszi immunerősítés időszakában. Legyünk minél többet a természetben, sportoljunk és figyeljünk a cukormentes folyadékpótlásra.
  • A rendszeres fizikai aktivitás fontos, így válasszunk valamilyen sportot, esetleg jógázzunk. A jóga többezer éves hagyománya mellett szól, hogy lecsillapítja az elmét, erősíti fizikumot és simogatja a lelket. Így segítve hozzá a test és lélek harmóniájának megélését. De akár más keleti meditációs hagyománnyokkal is érdemes megismerkedni, melyek által elérhetjük, majd megtarthatjuk bensőnk békéjét a zűrzavaros időszakokban is. A megfelelően végzett jógagyakorlat a krónikus derék és gerincproblémák megszüntetésére úgyszintén alkalmas lehet.
  • A kiegyensúlyozott étkezés, immunrendszer erősítő vitamin tudatos alkalmazása és az optimális testmozgás mellett elengedhetetlen családi, párkapcsolati, baráti viszonyaink megfelelő ápolása. Az általunk szeretett személyek társaságában eltöltött minőségi idő rendkívüli mód tudja táplálni a lelket.

 

Összefoglalva: Ismerjük fel aktuális fizikai és belső állapotunkat, lépjünk a tudatosság útjára és megfelelő módszerek segítségével építsük újra önmagunkat, amennyiben ez szükséges. Így testünk és lelkünk kapcsolata összhangba kerülhet és kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet élhetünk!

Aerosoft Kft. +36-70/315-5755 1024 Budapest, Buday László utca 16.