Ingyenes szállítás 25.000 Ft feletti rendelés esetén!
Ingyenes szállítás 25.000 Ft feletti rendelés esetén!
Tudástár

Táplálkozási zavarok és hátterük

Szeitz Krisztina
2020.10.01 07:00
Táplálkozási zavarok és hátterük

Az evéshez fűződő rendellenességek sokrétűek lehetnek, ismerjük meg és ismerjük fel ezeket időben!

A táplálkozási zavarok különféle formában és minőségben, de folyamatosan jelen vannak társadalmunkban. E tényt felfogni sokkal könnyebb, mint észrevenni az adott étkezési problémát, ténylegesen meglátni annak hátterét és rálépni a belőle való kilábaláshoz vezető útra.

 

Megjelenésük

A táplálkozási zavarok nem újkeletűek, azonban jelenlétük az elmúlt évtizedekben egyre fajsúlyosabbá vállt. Ennek oka egyrészt a jóléti társadalomban és főleg a média (elsősorban social média) nyomásgyakorlásában keresendő. Annak ellenére, hogy számos ismert ember, illetve világsztár vállalja fel tökéletlenségét és már a divatipar is tartózkodik az extrém vékony modellek foglalkoztatásától, mégis egy olyan ideálkép él a köztudatban, amelynek sokan szeretnének megfelelni.

Emellett nem szabad megfeledkezni az egyén közvetlen környezetének esetleges befolyásolásáról sem. Néha a közeli barátok, hozzátartozók elejtett félmondata billenti ki az embert az egységéből és taszítja a téves nézetek és evészavarok feneketlennek tűnő kútjába.

A táplálkozási diszfunkciók legtöbbször testsúlyproblémákból fakadnak. Abból, hogy az adott egyén nem látja megfelelően saját magát, vagy ha mégis, akkor nem tudja elfogadni külsejét, így túlzott fogyókúrába és edzésbe kezd. Ez általában egy egészségtudatos, immunerősítő diétából indul ki, ami átválthat súlyos étkezési rendellenességé, melyhez természetesen pszichés zavarok is párosulnak.

 

Formái

Az étkezési zavarok válfajait a tudománynak hála a legtöbb esetben jól el lehet különíteni. Ez segít a megfelelő diagnosztizálásban és kezelésben. Ugyanankkor az adott problémát felismerni, már nem olyan egyszerű feladat, ugyanis az egyén sokszor évekig képes titkolni azt.

Lássuk, mely táplálkozási diszfunkciók fordulnak elő napjainkban a leggyakrabban:

Anorexia nervosa

A legismertebb és talán legveszélyesebb az anorexia nervosa. Ez a betegség elsősorban a serdülőkorban lévő lányoknál fordul elő. Központjában az elhízástól való félelem, illetve a vélt társadalmi elvárásoknak való megfelelés áll. A beteg kezdetben elkezd egészségesnek tűnő módon étkezni, majd fokozatosan egyre kevesebbet eszik. Mind az evéskihagyást, mind pedig testalkatát igyekszik takargatni. Gyakori, hogy a tükörbe nézve nem látja saját testét úgy ahogy van, kövérnek érzékeli magát, miközben esetleg már csontsoványra fogyott. Az anorexia gyakran párosul bulimiával is. Az anorexiás egyén állapota egészen odáig romolhat, hogy kórházba kerül, ahol mesterséges úton kényszerülnek táplálására, tehát a tápanyag és vitamin pótlására. Érdemes tudni, hogy sajnos az anorexia számos esetben végződik halállal.

 

Bulimia

Míg az anorexia mindig szemmel látható súlyvesztéssel jár, addig a bulimiánál ez nem feltétlen van így. Bulimiánál önhánytatással egybekötött falási rohamok követik egymást. Ehhez társulhat még a hashajtók és vízhajtók használata, továbbá a tévesen alkalmazott méregtelenítés is. Itt lényegében az önkontrollvesztésből következő mértéktelen evést igyekszik az egyén kiegyensúlyozni azzal, hogy drasztikusan meg akar szabadulni a „megzabált” ételtől.

A betegség leggyakoribb tünetei, figyelmeztető jelei a visszaöklendezett gyomorsav miatti fogkárosodás, valamint a nyelőcső és a garat kisebesedése, kifekélyesedése.

Ahogy az anorexia, úgy a bulimia kapcsán is a szervezet tápanyagraktárai kimerülnek, így a kóros vitaminhiányból adódó betegségek megjelenésére kell számítani. Ilyen például a hajhullás, csontritkulás, fogvesztés, szív-és érrendszeri panaszok, illetve vese és májproblémák. Ezekben az esetekben különösen fontos a pszichoterápiás kezelés mellett az étrend kiegészítők tudatos alkalmazása és a megfelelő vitaminpótlás is.

 

Inverz anorexia

Az inverz anorexia, vagy izomdiszmorfia leginkább a férfiakat érintő testképzavar. Itt az egyén első ránézésre teljesen rendben van: Sokat edz, tápanyagdúsan és kielégítően táplálkozik, gondoskodik az immunerősítésről, mégis, mikor a tükörbe néz egy vézna, gyenge alakot lát. Ez a téves kép pedig még szélsőségesebb sporttevékenységekre sarkallja, egyre drasztikusabban és mániákusabban foglalkozik étrendjének összeállításával, külsejével. Az inverz anorexia felismerése nem könnyű, kezelése pedig mindenképpen szakemberi segítséget igényel, csak úgy, mint a többi táplálkozási zavaré.

 

Ortorexia nervosa

Ennek az evészavar-típusnak sajátja a tökéletesre fejlesztett egészséges táplálkozásra való feltétlen törekvés. Egy viszonylag új táplálkozási problémáról beszélünk, mely elsőre talán nem is tűnhet olyan súlyosnak, pedig hosszú távon elszigeteltséghez, szorongáshoz, mániákussághoz vezethet. Egyszóval komoly pszichés problémáról van szó, mely csak látszólag és messziről szemlélve tűnik elbagatelizálhatóank.

Az ortorexia nervosaban szenvedő tökéletességre, vitathatatlan minőségi táplálkozásra való törekvése távol áll az egészséges viselkedéstől.

Szerencsére van kiút a táplálkozási zavarok szövevényes és fájdalommal kikövezett útvesztőjéből. Ehhez támogató közeg, jól képzett szakemberekből álló segítség és az egyén elhatározása szükséges!

A megfelelő pszichés, családi és szociális segítség mellett az optimális táplálkozási szokások hétköznapokba integrálására, illetve immunrendszer erősítő vitaminok tudatos szedésére ugyancsak szükség van. Különösen igaz ez a bulimia és az anorexia nervosa kezelése kapcsán. A könnyen emészthető és tápanyagokban gazdag ételek mellett célszerű olyan étrend kiegészítőket is alkalmazni, melyek a MARNYS® multivitaminokhoz hasonlóan komplex módon segítik helyreállítani a szervezet egészségét. Elsősorban a magnézium, vas, a D-, és K-vitamin, B-komplex, valamint a C-vitamin pótlása ajánlott.

https://www.marnys.hu/vitaminok-etrend-kiegesztitok

 

Aerosoft Kft. +36-70/315-5755 1024 Budapest, Buday László utca 16.