Ingyenes szállítás 25.000 Ft feletti rendelés esetén!
Ingyenes szállítás 25.000 Ft feletti rendelés esetén!
Tudástár

A magnézium D-vitaminra gyakorolt hatása

Szeitz Krisztina
2020.05.28 10:41
A magnézium D-vitaminra gyakorolt hatása

A D-vitamin immunrendszerre gyakorolt hatása ismert, jótékony tulajdonságának maximális kifejtéséhez azonban katalizátorokra van szüksége. Ezen katalizátorok közül, ha egyet ki kellene emelni, akkor az mindenképpen a magnézium lenne.

Ennek oka, hogy a magnézium nélkülözhetetlen a megfelelő D-vitamin anyagcserében, melyre az elmúlt évek kutatásai során derült fény. Ezen kutatási anyagok továbbá arra engednek következtetni, hogy a D-vitamin az optimális magnézium szint hiányában nem képes kellőképpen kifejteni pozitív élettani hatásait.

A magnéziumról érdemes tudni, hogy az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, mely elengedhetetlen az izmok, ízületek, csontok, valamint az idegrendszer és az anyagcsere optimális működéséhez.

A magnézium és a D-vitamin – ami valójában egy hormonszerű előanyag – biokémiai kapcsolatában fontos látni egymásra gyakorolt kölcsönhatásukat. Vagyis, a D-vitamin szintézishez szükséges a magnézium megléte, ez az aktivált D-vitamin pedig segíti a magnézium bélrendszerben történő hasznosulását.

A D-vitamin köztudottan UV-sugárzás, vagyis napfény hatására kezd termelődni a szervezetben, azonban ehhez a D-vitamin emésztő enzimnek bizonyos mennyiségű magnéziumra is szüksége van. A napfényhiányos időszakokban a nélkülözhetetlen vitaminmennyiséget élelmiszerek, illetve leginkább vitaminkészítmények alkalmazásával kell pótolni. Ugyanakkor a D-vitamin immunerősítő szerepe miatt a nyár folyamán ugyancsak ajánlott vitaminkészítményben való szedése. A megfelelő magnézium bevitele az említett tényezők miatt szintén javasolt. Az alacsony magnéziumszint kimutathatóan hátráltatja a szervezetet a D-vitamin normál hasznosításában.

Bizonyos tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a megemelt magnéziumbevitel növeli a D-vitamin szintet azoknál az egyéneknél, akiknél ez korábban nem volt kielégítő. Így minden jel arra utal, hogy a magnézium szerepet játszik a D-vitamin immunrendszer-erősítő hatásában.

Ezek alapján tanácsos a D-vitamin kellő pótlása mellett a szervezet magnézium készletét is optimalizálni. Sajnos pusztán étkezéssel nehéz ezt elérni, így mindenképpen célszerű megfelelő étrend-kiegészítő formájában pótolni. Ugyanakkor a magnéziumkészítmények vásárlása során fontos a jó minőségű termék választása. Ezt a minőséget a készítmény elemi magnézium tartalma és biológiai hasznosíthatósága határozza meg, melyben szerepet játszik a származása és a halmazállapota.

Érdemes odafigyelni, hogy a forgalomban kapható magnézium készítmények - melyek többsége tabletta formátumú - nagy részében rosszul hasznosuló magnézium-oxid található, a magasabb felszívódási képességhez a magnézium-taurát, -glicinát, -citrát vagy magnézium-glükonát szükséges.

Továbbá arra is ajánlott hangsúlyt fektetni, hogy az adott készítmény lehetőleg ne szilárd (például tabletta), hanem eleve oldott, folyékony állagú legyen. A folyékony formuláról mindenképp tudni kell, hogy a felszívódási aránya meghaladja a tablettákét. Halmazállapotuk által a MARNYS® folyékony vitaminjai azonnal a véráramba kerülnek és 90-98%-ban hasznosulnak a cseppfolyóságnak köszönhető gyors felszívódás által.

A MARNYS® MAG VIT-Iható lendület magnézium-készítményében magnézium-citrát és magnézium-glükonát található, ezzel biztosítva az optimális hasznosulást. Emellett folyékony, narancsízű, könnyen bevehető magnéziumunk C-vitamini és B6-vitamint is tartalmaz. Utóbbi elősegíti a magnézium felszívódását, ezért ajánlják a szakemberek az együttes fogyasztását.

Tehát a MAG Vit étrend-kiegészítő remek választás a D-vitamin hasznosulásának támogatására. A D-vitamin pótlásához pedig a MARNYS® CEBIDA-Multivitamin a fenntartható egészségért multivitamin cseppje az okos döntés. A gondosan összeválogatott, 6 alapvitamin – A-, B1-, B3-, B6- C-, D-vitamin – kombinációja kedvezően befolyásolja a gyermekek és felnőttek immunrendszerét. A vitaminok szinergiában biztosítják a megfelelő csontozat és fogazat kialakulását, illetve a pszichés, motorikus és hormonális fejlődést. A termék gyümölcsös ízvilágának és folyékony, cseppentős kiszerelésének köszönhetően egyszerű és kényelmes bevitelt biztosít.

Iható védelem, Marnys!

Aerosoft Kft. +36-70/315-5755 1024 Budapest, Buday László utca 16.