Ingyenes szállítás 25.000 Ft feletti rendelés esetén!
Ingyenes szállítás 25.000 Ft feletti rendelés esetén!
Tudástár

Immunerősítés a Q10-koenzim segítségével

Szeitz Krisztina
2020.11.22 09:31
Immunerősítés a Q10-koenzim segítségével

Q10-koenzim csak az öregedés ellen hasznos? Valóban egyfajta immunerősítő vitaminként szolgál? Hogyan segíti a vírusokkal szembeni küzdelmet?

Laikus elmével szemlélve a Q10 (CoQ10) hallatán egy öregedést késleltető anyag képe jelenhet meg gondolatainkban. Azt hihetnénk, hogy ez a vitamin szerű molekula csak az idősebb korosztály számára hasznos és a fiataloknak semmi szüksége rá. Pedig a látszat ez esetben is csal. Ugyanis a koenzim-Q10 nemcsak a szabad gyökök negatív hatásai ellen véd, hanem számos más pozitív szerepe is van, többek között immunerősítő hatással bír.

A konezim-Q10 szerepe

A koenzim-Q10 (CoQ10) vagy Q10-koenzim, más néven ubikinon egy olyan anyag, mely a sejtekben van jelen, azok energiatermelő anyagcserefolyamataiért felel. Ez azt jelenti, hogy meghatározó szerepet tölt be szervezetünk energiaszintjének optimális elérésében és megtartásában. Ebből ered antioxidáns tulajdonsága, vagyis segíti az oxidatív stressz káros hatásainak mérséklését. Ehhez köthető a szív- és érrendszerre kifejtett pozitív aspektusa is, hiszen többek között a magas vérnyomás csökkentésében segít. A Q10-koenzim hiányában nagyobb eséllyel alakulnak ki a kardiovaszkuláris rendszerhez kapcsolódó rendellenességek és megnő a sejtelhalás idő előtti bekövetkeztének lehetősége.

Habár a Q10-koenzim, ahogy korábban is említettem, egy immunerősítő vitamin szerű anyag, mégis fontos tudni, hogy a szervezet önmaga állítja elő. A kor előre haladtával termelődése fokozatosan csökken. Ezért ajánlott már a felnőtt lét derekán kellő figyelmet fordítani pótlására.

Q10-koenzimmel a vírusok ellen?

A Q10-koenzim fontosságát, csak az elmúlt évtizedekben kezdték el komolyabban vizsgálni. Ennek eredményeként kiderült, hogy számos betegség kezelésében látszik hatékonynak, mely a fent említett pozitívumain túl vírusos gyulladásokat csökkentő hatásának is köszönhető. Egyes vizsgálatok által igazolni látszik a CoQ10 neurodegeneratív betegségek kezelésében betöltött pozitív szerepe.

Tehát egy igen sokoldalú és rendkívül hasznos anyagról van szó, mely jótékonyan hat a vérnyomás és a víz egyensúlyáért felelős hormonrendszerre (renin–angiotenzin rendszer) is. Ennek és oxidatív stresszt csökkentő hatásának elemzése kapcsán olyan elméletek születtek, mely szerint a Q10-koenzim segíthet a COVID19 szövődményeinek leküzdésében.

Ez nem jelenti azt, hogy a Q10-koenzim lenne a COVID19 elleni csodaszer, de az biztos, hogy megfelelő mennyiségben való jelenléte segíti a szervezet egészséges állapotának fenntartását.

Miben található és hogyan pótolható?

A CoQ10-hez sokáig nem lehetett étrend-kiegészítő formájában hozzájutni. Azonban a fejlődésnek hála, napjainkban egyre több formában van jelen a piacon. Mint a vitaminoknál és multivitaminoknál, a Q10-koenzim esetében is jobb a folyékony formulában megtalálható változat mellett dönteni, hiszen így könnyebb és hatásosabb a felszívódása, illetve hasznosulása.

Természetesen az étrend-kiegészítők mellett különféle élelmiszerek szintén tartalmazzák az ubikinont. Így eltérő mértékben ugyan, de megtalálható húsokban, halakban, gyümölcsökben, zöldségekben és olajos magvakban. Legmagasabb koncentrációban a húsok és halak tartalmazzák, ezt követik a növényi olajok és olajos magvak.

Az élelmiszerrel, illetve étrend-kiegészítővel bevitt Q10-koenzim is egyaránt a vékonybélben szívódik fel és onnen jut el a megfelelő helyre.

Fontos, hogy szervezetünk számára biztosítsuk a megfelelő koenzim-Q10 utánpótlást, ezért a legjobb, ha változatos étrendet követünk. A kiegyensúlyozott étkezés mellett pedig étrend-kiegészítő formájában pluszban juttatunk be Q10-koenzimet szervezetünkbe. Ehhez érdemes olyan laktóz-, cukor- és gluténmentes vitamin készítményeket választani, mint a MARNYS® ROYAL VIT Q10, amely a CoQ10 mellett méhpempőt, 12 fajta vitamint és ásványi anyagokat ugyancsak tartalmaz. Így komplexen járul hozzá egészségünk megőrzéséhez, a szükséges vitaminpótláshoz és energiaszintünk megtartásához.

Rendelés az alábbi linken:

https://www.marnys.hu/immunrendszer-erosito-vitaminok-felnotteknek

Forrás:

https://ods.od.nih.gov/Funding/abstract.aspx?g=5R01HD057543-02

https://zenodo.org/record/3788046#.X5fuGC3Gk0p

 

Aerosoft Kft. +36-70/315-5755 1024 Budapest, Buday László utca 16.