Ingyenes szállítás 25.000 Ft feletti rendelés esetén!
Ingyenes szállítás 25.000 Ft feletti rendelés esetén!
Tudástár

Gondolatok a vegánságról

Szeitz Krisztina
2020.06.16 14:23
Gondolatok a vegánságról

Mi az, hogy vegán? Miért jó vegán táplálkozást követni? Mire kell figyelni? Tényleg csak egy újabb „divatos filozófia”? Vallási, hitbéli, vagy egészségügyi alapokon nyugvó választás?

Fogalom meghatározása

A feltett kérdések megválaszolása egy kicsit közelebb vihet a megoldáshoz, de előbb azt kell tisztáznom, miért tettem fel őket! Azért, mert a vegánság sokak számára csak egy újabb felkapott dolognak tűnhet, mely éppen most dívik, de holnap lehet eltűnik, jön majd helyette valami új. Pedig nem! A vegán életforma egy olyan összetett döntés eredménye, mely belátáson, kitartáson és tudatosságon alapul. Az, hogy ez az egyének által mennyire elfogadott, már egy teljesen más kérdés.

Senki nem születik vegánnak, élete folyamán valamilyen külső vagy belső tényező, indíttatás teszi azzá. Ez a mozgató erő nyugodhat vallási alapokon, lehet egy olyan hitbéli döntés eredménye, melynek középpontjában az állatok, illetve a környezet szeretete és védelme (nem kizsákmányolás) áll. Ugyanakkor eljuthat valaki a vegánsághoz egészségügyi okok (például krónikus bélbetegség, allergia) következtében is.

A veganizmus különböző mélységekig ér el. Van, aki „csak” a táplálkozását tekintve vegán, de akadnak olyanok, akik az életük egyéb területeire (például ruházkodás, higiéniai termékek) is kiterjesztik a vegán filozófiát.

 

Étrendi vegánság

A vegánságot kizárólag étrendi alapon vizsgálva elmondhatjuk, hogy aki ilyen módon étkezik, az kerül minden állati eredetű, illetve az állatok kizsákmányolásával összekapcsolható terméket. Tehát nem fogyaszt: húst, halat, tengeri élőlényeket, tojást, tejterméket, mézet.

Az ilyen típusú táplálkozás sok esetben megoldhat addig megoldatlan egészségügyi problémákat. Ugyanakkor a vegán étrendet követőknek mindenképpen szükségük van egy magas fokú tudatosságra, mivel az állati eredetű élelmiszerek elhagyásával csökken a vitamin és tápanyagbevitel, így például a D-vitamin, a cink, jód, vagy a szelén szint. Különös figyelmet kell fordítani a kizárólag állati forrásból származó élelmiszerekben jelen levő B12-vitaminra, amelyet vitaminkészítmények formájában pluszban kell bejuttatni a szervezetbe! (https://www.marnys.hu/MARNYS-INMUPEC-DeFEnS-Folyekony-multivitamin)

Fontos szem előtt tartani, hogy az egyes vitaminok és nyomelemek nem megfelelő pótlása olyan hiánybetegségekhez vezethet, mint a vérszegénység, vagy a csontritkulás, de általános immungyengeséget szintén eredményezhet.

Habár a vegánság tekintetében az L-karnitin hiánya viszonylag ritkán kerül szóba, azért nem szabad elmenni mellette. Az elsősorban állati eredetű élelmiszerekben fellelhető L-karnitin elengedhetetlen az állóképesség megtartásában, az izmok regenerálódásában, a megfelelő zsíranyagcsere meglétéhez és ezáltal az optimális testsúly eléréséhez. Ezen túl az L-karnitin sejtöregedést gátló tulajdonsággal is bír, ezért pótlása több, mint szükséges.

Ezen információk tudatban egyértelműen kijelenthető, hogy a vegánok számára kivételesen fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű étrend-kiegészítők alkalmazása.

A MARNYS® vegán táplálékkiegészítői (https://www.marnys.hu/vegan-termekek) tökéletes alternatívát kínálnak a vitamin- és ásványi anyagok megfelelő beviteléhez. A többek közt bio gazdaságból származó, GMO-mentes termékek komplex összetételükkel segítik az emberi szervezet optimális működését, az egészség megtartását. Gondosan összeválogatott alapanyagokból, magas minőséggel készültek, nem csak vegánok számára!

 

Út a vegán táplálkozás felé

Azok, akik kacérkodnak a vegán táplálkozásra való átállás gondolatával, tartsák szem előtt, hogy teljesen áttérni nem egy hirtelen váltás, hanem akár évekig tartó, lassú folyamat eredménye. Idő kell, hogy információkat és tapasztalatot gyűjtsünk, mit-mivel tudunk felcserélni a konyhában, hogyan tudjuk harmóniába hozni étrendünket.

(A teljes vegán életmódra való áttérésről most szándékosan nem ejtek szót, amely az étkezési szokásokon túl egy mélyebb és szélesebb körű változtatást és elhivatottságot kíván.) 

Ha elindulunk ezen az úton, meghatározó, hogy türelmesek legyünk önmagunkhoz és minden nap tudatosítsuk az apró lépések jelentőségét! Kellően elfogadónak kell lennünk, mert az első időkben biztosan hiányozni fog sok élelmiszer, még azoknak is, akik előtte sem voltak nagy húsevők, mert ha kielemezzük egy napi étkezésünket, akkor rácsodálkozunk, mennyi minden nem illeszthető be egy vegán étrendbe. Biztosan lesznek ételek, amiket nehezen engedünk majd el. Szerencsére egyre több hús-és tejpótló termék létezik már a piacon, ráadásul egyre jobb minőségben, és bár nem érdemes az új étrendet ezekre alapozni, az ismerős ízek, textúrák iránti vágyat segíthetnek enyhíteni.

A főzés kapcsán mindenképpen ajánlott kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket. Az új receptek kipróbálása nemcsak finom ételeket, hanem egy kellemes tapasztalást is eredményez, mely közelebb vezethet önmagunk mélyebb megismeréséhez és elfogadásához.

 

Aerosoft Kft. +36-70/315-5755 1024 Budapest, Buday László utca 16.