Ingyenes szállítás 25.000 Ft feletti rendelés esetén!
Ingyenes szállítás 25.000 Ft feletti rendelés esetén!
Tudástár

Csontritkulás és a vázrendszer egészsége

Szeitz Krisztina
2020.10.24 18:00
Csontritkulás és a vázrendszer egészsége

Miért a megfelelő étrend-kiegészítőkkel támogatott prevenció a csontritkulás elsőszámú ellenszere? Mit tehetünk vázrendszerünk optimális minőségéért?

Vázrendszerünk állapotára a hétköznapokban nem fordítunk tudatosan figyelmet. Egészen addig, míg idült gerincfájdalom, illetve jelentősebb baleset nélküli (esetleg spontán történő) csonttörés be nem következik.

Pedig csontjaink szöveti állományának ideális összetételére igenis szükséges kellő hangsúlyt fektetni. Hiszen, ahogy a neve is mutatja, vázrendszerünk adja fizikai létesülésünk szilárd alapját.

Mikor beszélhetünk csontritkulásról?

Sajnos a csontritkulás, más néven oszteoporózis (vagy osteoporosis) világszinten igen elterjedt betegségnek számít, különösen a változó korba lépő és a feletti nőket érinti. Jellemzője, hogy a vázszerkezet mésztartalma és tömege fokozott csökkenésnek indul. A csontok anyaga elkezd üregessé válni, így a már említett spontán csonttörés (leggyakrabban csukló- és combnyak területén következik be) esélye fokozatosan megnő, illetve a csigolyák is összerogyhatnak, látványosan romolhat a tartás.

Érdemes tudni, hogy az emberi csontrendszer anyagösszetételét tekintve hozzávetőlegesen 30 éves kor körül a legsűrűbb, ezt követően szép fokozatosan veszt minőségéből. Probléma akkor van, ha a csontlebontásért felelős sejtek működése túlsúlyba kerül a csontképzőkével szemben és a természetes csontvesztés mértéke felgyorsul, ezzel kialakul az oszteoporózis.

A betegség kezdeti szakaszában rendkívül kevés jelet mutat, ezért is nehéz felismerése. Így érdemes bizonyos időközönként orvosi vizsgálaton részt venni, ahol megfelelő diagnosztikai eljárások után feltérképezésre kerül a csontok minőségi állapota.

Az oszteoporózis nem egy kezelhetetlen állapot, amitől rettegni kellene, de fontos, hogy kialakulásának kezdeti stádiumában felismerésre kerüljön.

A betegségnek tulajdonképpen kétféle típusa van: az elsődleges és másodlagos oszteoporosis.

Míg az elsődleges a kor előre haladtával alakul ki, a hormonális változások, különösen az ösztrogén szint csökkenése következtében, addig a viszonylag ritkábban előforduló másodlagos változatnak oka főként életmódbeli (és esetenként öröklött) tényezőkön nyugszik. Ezek lehetnek például a túlsúly, anorexia nervosa, mozgásszegény életmód, egyoldalú táplálkozás, dohányzás és alkoholizmus.

A megelőzés fontossága kulcskérdés!

Habár az oszteoporózis két típusra osztható, prevenciója és kezelése egy tőről fakad. Mindenekelőtt a legfontosabb az időben történő diagnosztizálás, ami azt jelenti, hogy bizonyos időközönként meg kell nézetni csontjaink sűrűségi szintjét.

Ugyanakkor, mint minden problémánál itt is elsősorban a preventálásra célszerű helyezni a hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha teljesen egészségesek vagyunk figyelni kell ezen pozitív állapot fenntartására, amelynek kulcsa a kiegyensúlyozott, immunerősítő hatású életmódban keresendő.

Hogyan lehet ezt elérni?

Törekedjünk az aktív mindennapokra, tehát mozogjunk rendszeresen, sétáljunk sokat a természetben, táplálkozzunk vitamindúsan és szedjünk rendszeresen immunerősítő vitaminokat. Az alkohol, a koffein, a cigaretta, a túlzott cukorfogyasztás és az egyoldalú táplálkozás mind-mind negatívan befolyásolja szervezetünk, így vázrendszerünk egészségét.

Megfelelő multivitaminok alkalmazása ugyancsak elengedhetetlen. Az egészséges csontozat alapja a kellő kalciumfogyasztás. Ezt fedezhetjük ételekből, például csonthéjasokból, zöldségekből, tejtermékekből, de emellett érdemes kalcium tartalmú étrend-kiegészítőket is segítségül hívni. Azonban alkalmazását ne vigyük túlzásba, ugyanis a túl sok kalcium vesekövet eredményezhet.

Szerencsére azért nem olyan könnyű túladagolni, főleg úgy, hogy hatékony felszívódásához a D3-vitamin optimális szintje elengedhetetlen. Fontos, hogy a D-vitamin cseppek hozzájárulnak a kalcium bélrendszerből történő megfelelő hasznosulásához és csontokba való beépüléséhez. A vázrendszer ideális állapotának fenntartásában a vitamin K2, valamint a magnézium ugyancsak nélkülözhetetlen. Ezek a vitaminok és nyomelemek egymást támogatva járulnak hozzá a csontszerkezet egészségének megőrzéséhez.

Tartsuk szem előtt, hogy a csontritkulás diagnosztizáltan előrehaladott állapotában a fent említetteken túl mindenképpen követni kell a kezelőorvos utasítását!

A legfontosabb, hogy az időben megkezdett prevencióval, kellően összeállított étrend-kiegészítők és vitaminok tudatos alkalmazásával tehetünk legtöbbet a csontritkulás elkerüléséért és kezeléséért!

Aerosoft Kft. +36-70/315-5755 1024 Budapest, Buday László utca 16.